Vrachtwagen rijbewijs

Zie jij jezelf al elke dag lekker de weg op gaan met een betonmixer van Bruil? Om als betonmixer chauffeur aan de slag te kunnen, heb je een vrachtwagen rijbewijs met code 95 nodig. Maar hoe haal je die en wat kost een groot rijbewijs halen ongeveer? Je leest het hier!

Vrachtwagen rijbewijs: C of CE?

Je kunt betonmixer chauffeur bij Bruil worden met rijbewijs C of CE (plus een code 95). Beide zijn rijbewijzen waarmee je mag rijden op vrachtwagens en groot materieel van meer dan 3500 kilo. Het verschil tussen C en CE? Dat zit hem in de aanhanger waarmee je rijdt. Met je C-rijbewijs op zak mag je met een aanhanger rijden die minder weegt dan 750 kilo. Wil je rijden met een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo, dan heb je het CE-rijbewijs nodig. 

Je kunt bij Bruil op de meeste betonmixers rijden met het rijbewijs C. De meeste van onze vrachtwagenchauffeurs hebben dat rijbewijs. Sommige van onze truckmixers fungeren als vrachtwagen met oplegger, daarvoor heb je een CE-rijbewijs nodig. 

Waarom heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig? Omdat je dan alle facetten leert van het rijden met groot materieel. Je leert opnieuw naar het verkeer kijken en rekening houden met de lengte van jouw voertuig en aanhanger. Hoe rij je bijvoorbeeld veilig op de snelweg? En hoe rij je achteruit zonder ongelukken te veroorzaken? Allemaal zaken die je moet weten als je aan het werk gaat als betonmixer chauffeur bij Bruil!

Wat is code 95?

We hebben ‘m al een paar keer genoemd: de code 95. Als jij op je rijbewijs code 95 hebt, betekent dit dat je beroepsmatig in een vrachtwagen met aanhanger mag rijden. Je hebt hiervoor speciale scholing gehad en wanneer je je vrachtwagen rijbewijs gaat verlengen, volg je nascholing om goed op de hoogte te blijven.

Je vrachtwagen rijbewijs halen

Je vrachtwagen rijbewijs halen kan met een ‘normale’ rijopleiding of een spoedopleiding. De normale rijopleiding verloopt zoals elke andere: je rijdt iedere week 1,5 tot 2 uur in de vrachtwagen met aanhanger en wanneer jij en je instructeur denken dat je klaar bent om praktijkexamen te doen, wordt er bij het CBR een datum ingepland. 

Wist je dat het CE-rijbewijs alleen uit een praktijkdeel bestaat? Je hoeft daarvoor dus geen theorie-examen te doen! Voor het C-rijbewijs doe je dat wel.

Eisen om je groot rijbewijs te halen

Wil je je vrachtwagen rijbewijs halen? Dit zijn de eisen voor het C-rijbewijs:

  • je moet je B-rijbewijs (personenauto) al op zak hebben;
  • je moet 18 jaar oud zijn;
  • en je moet medisch gekeurd zijn door een bedrijfsarts of arbodienst. 

Voor het CE-rijbewijs zijn dit de eisen:

  • je moet je C-rijbewijs al op zak hebben;
  • je moet 18 jaar oud zijn;
  • en je moet medisch gekeurd zijn door een bedrijfsarts of arbodienst.

Doe je een MBO-opleiding chauffeur goederenvervoer? Dan kun je bepaalde vrijstellingen krijgen.

Spoedcursus vrachtwagen rijbewijs

Ben jij zo’n beetje met het stuur in je handen geboren? Grote kans dat een spoedcursus vrachtwagen rijbewijs iets voor jou is. Ga je voor een spoedcursus, dan zal de rijschool eerst een intake doen om te kijken hoe vlot jij rijdt. Op basis daarvan maakt je instructeur een schatting van hoeveel lessen je nodig hebt. Sommige mensen halen op die manier hun groot rijbewijs al in 2 dagen!

Vrachtwagen rijbewijs kosten

Wat het kost om dit rijbewijs te halen? De vrachtwagen rijbewijs kosten verschillen per rijschool. Een indicatie van de prijzen: een intake van 2 uur kost gemiddeld tussen de €170,- en €200,-. Voor een complete rijopleiding van rond de 18 uur zit je op ongeveer €2000,-. Natuurlijk is dit een investering, maar die heb je er snel weer uit wanneer je aan de slag gaat bij Bruil! 

Rijschool vrachtwagen

Weet je nog niet zeker naar welke rijschool je wilt gaan? Op de website van het CBR vind je de Rijschoolzoeker; hier selecteer je makkelijk op rijscholen in jouw buurt met een hoog slagingspercentage.

Vrachtwagenchauffeur worden bij Bruil

Ga jij voor je vrachtwagen rijbewijs? Goed idee! Met één van deze rijbewijzen op zak heb je veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bij Bruil maken we in ieder geval graag kennis met je. Bekijk hier de vrachtwagenchauffeur vacatures en solliciteer meteen:

Bekijk de vacatures

Of lees eerst meer over de functie: