Hans van der Snee is ruim 35 jaar in dienst bij Bruil als onderhoud- en storingsmonteur. Elke werkdag pendelt hij tussen de werkplaats in Ede en diverse Bruil-locaties in het land om storingen op te lossen en het machinepark te onderhouden. “In de helft van de fabrieken kom ik elke week wel een keer. Ik werk aan moderne machines, maar ook apparaten van tien of twintig jaar oud. Mijn werk is geen dag hetzelfde!”

Oude tijden  

“Toen ik begon noemde men mijn functie nog ‘smid’. De werkplaats werd destijds ook nog smederij genoemd. Dat klinkt toch prachtig? Wij waren de smeden van de buitendienst.” Tegenwoordig hoef je daar niet meer mee aan te komen natuurlijk, de associatie met smid is ver te zoeken. Als onderhouds-en storingsmonteur  is Hans vaak op de werkplaats in Ede te vinden. “Daar zijn altijd wel dingen die gerepareerd moeten worden. Verder hebben we regelmatig telefonisch contact om informatie op te vragen of om onderdelen te bestellen."

Wat maakt werken als monteur bij Bruil zo leuk? 

Bij het werk is vaak een behoorlijk portie creativiteit nodig. Hans: “Je moet altijd weer een oplossing voor problemen zien te vinden. We werken uiteraard met professioneel materiaal, maar soms repareer je ook iets met een trekbandje en een klodder kit. Tijdelijk natuurlijk, om de productie weer op gang te helpen. Dat is op zo’n moment het belangrijkste. Daarna zoek je een structurele oplossing. Het maakt het werken leuk, samen bekijken hoe je het probleem het beste kunt oplossen.”

Werken vanuit standplaats Ede
 

Hans is elke dag om 7 uur ‘s ochtends aanwezig op de standplaats in Ede. “Als er niets is blijven liggen van de vorige dag pak je werkzaamheden op die geen prioriteit hebben. Of als je de vorige dag een latertje hebt gehad maak je je bus met gereedschap nog even netjes op orde. Ook zijn we proactief bezig met bedenken wat je aan een machine kunt verbeteren.” 

Meestal is het niet lang rustig, altijd komen de telefoontjes. “Je kunt de klok erop gelijk zetten dat er iemand belt van een productielocatie met een storing. Aan jou de taak om uit te zoeken wat er aan de hand is. Ik vraag ze vaak een foto te sturen, daarmee krijg je al een eerste indicatie van het probleem en kun je het beter beoordelen. Ligt de fabriek stil als we dit niet oplossen? Dan moet je er uiteraard gelijk heen.”

Werken als storingsmonteur: kapotte elevator in Apeldoorn 

Laatst werd Hans gebeld door de fabriek in Apeldoorn. Daar hoorde men onderaan de elevator (een soort transportband met bakjes, die materiaal van onder naar boven verplaatst) iets aanlopen. “Mijn eerste gedachte was: er zit een bakje los. Dan kun je dat heel even aankijken, maar als het verder misgaat moet je echt de fabriek stilzetten, want zoiets kan nog veel meer kapot maken.” 

Stilzetten van de productie en het probleem oplossen 

Hans stapte in de auto en was even later op locatie. “Ik hoorde bij elke omwenteling een geluid. Vreemd. Toen ik in de machine ging kijken zag ik dat het geluid van de koppeling van de tranportband kwam. Maar, daarmee wist ik nog niet genoeg. Van bovenaf kon ik zien dat de band scheef ging. Waarschijnlijk was er een lager kapot, waardoor het wiel van de band aan één kant omhoog kwam. Ik denk: ja, nu moeten we de fabriek stilleggen. En dan moet je natuurlijk overleggen met de mensen ter plaatse, want die willen door met hun productie.” Ook dat hoort bij het werk als monteur bij Bruil. 

In dit geval had Hans een reservelager op locatie liggen en kon het probleem in een uur verholpen worden. Een slimmigheidje van de ervaren monteur: “Ik bestel een nieuwe lager voor in Apeldoorn en zorg dat er dus altijd reserveonderdelen op locatie zijn.” 

Werken aan gloednieuwe machines en machines van 10 of 20 jaar oud

Hans werkt aan veel verschillende machines. Apparaten van 10 of 20 jaar oud, van verschillende fabrikanten. “De systemen zijn allemaal anders.” Het meest voorkomende probleem met het machinepark is slijtage. “Transportschroeven waar cement doorheen gaat, glijgoten waar grind doorheen gaat. Die materialen slijten en hebben onderhoud nodig.” 

Een frisse blik op oude problemen 

Om al die verschillende systemen en machines te kunnen onderhouden heb je veel kennis nodig. “Ik ben vooral tijdens het werk steeds wijzer geworden. Je pikt gewoon heel veel op door in de praktijk dingen te doen en goed naar anderen te kijken. Ik leer ook van nieuwe jongens, zij zijn weer anders opgeleid en kijken met een frisse blik naar oude problemen.”

Hans heeft wel een idee waar nieuwe monteurs bij Bruil aan moeten voldoen. “Als je hier start als jonge werknemer, dan is het heel logisch dat je wat ervaring mist. Maar, het is veel belangrijker dat je technisch inzicht hebt. Als je altijd al graag sleutelt, dan ben je echt geknipt voor dit werk.” 

Bekijk de openstaande vacatures

Ook monteur bij Bruil worden? Bekijk onze openstaande vacatures

 
Terug naar overzicht