Chris Frijdal is 68 jaar en nu voor de derde keer bezig aan een interim-klus bij Bruil. Waarom heeft deze ervaren productiemanager ervoor gekozen om zijn pensioendatum nog één keer uit te stellen om aan de slag te gaan bij Bruil Prefab in Veenendaal?

De vorige klus zou de laatste zijn

"Ik had met mijn vrouw afgesproken dat mijn vorige klus, in Maastricht, de laatste zou zijn. Maar, toen belde Bruil.” Aan het woord is Chris Frijdal, interim Plantmanager bij Bruil Prefab in Veenendaal. Een man met een schat aan ervaring. Hij werkte onder meer bij Fokker Ruimtevaart, SCA Hygiene Products, Struyk Verwo Infra (met verantwoordelijkheid voor 14 fabrieken) en Gamko voordat hij voor zichzelf begon als interim-manager. 

Drie keer bij Bruil als interim manager

Dat interim-management doet hij nu een jaar of 13 en in die tijd is hij drie keer bij Bruil aan de slag gegaan. Chris: “Ik heb twee keer als manager bij de fabriek in Geertruidenberg gezeten, in 2011 en in 2018. En nu ben ik Plantmanager bij Bruil Prefab in Veenendaal.”

Verantwoordelijk voor alles - behalve sales

In deze functie is Chris verantwoordelijk voor alles - behalve sales - wat er in de fabriek gebeurt. Dat begint ‘s ochtends met een bespreking bij ‘het bord’, iets dat hij zelf geïntroduceerd heeft. “De communicatie is een punt van aandacht, dus beginnen we om 8 uur in de ochtend met een bespreking. Wat is er gisteren gebeurd en wat gaan we vandaag doen? Daar is de productieleiding, de technische dienst, kwaliteitscontrole en iemand van intern transport bij aanwezig. Dat duurt een kwartiertje. En dan ben ik de rest van de dag vrij.”

Die laatste opmerking - een grapje, natuurlijk - is typerend voor hoe Chris ‘zijn’ fabriek runt. Relaxt, met ruimte voor een grapje en veel aandacht voor de mensen, maar wel sturend op de resultaten. “Voor de zomer is onder budget geproduceerd. Na de zomer boven budget, om de achterstallige planning weer in te lopen.”

Feeling houden met de vloer

Voor Chris is het belangrijk feeling te houden met de werkvloer: “Ik loop twee of drie keer per dag door de fabriek heen. Dat is essentieel om te begrijpen wat er speelt en om leiding te kunnen geven. Gewoon praten met de mensen om contact te houden.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Prioriteit bij afval verminderen 

Geheel in lijn met de missie van Bruil is ook Chris bezig met het verminderen van afval in zijn fabriek. “Ons afvalpercentage ligt nu rond de 2.0% en dat wil ik onder de 1% hebben. Daar ligt nu een prioriteit.” Veel afval wordt veroorzaakt door betonschade. Chris: “Zo’n 40% van het afval wordt daardoor veroorzaakt. Vloeren worden bijvoorbeeld verkeerd opgepakt waardoor ze uit de klem vallen of breken. Ook hebben we nu iemand aangenomen die tot aan het eind van de dag de fabriek leeghaalt. Dat gebeurde eerst niet, dan stond ‘s ochtends de fabriek nog vol met vloeren die dikwijls moesten worden omgestapeld waardoor veel schade ontstond.”

"Het is een ontzettend warm bedrijf"

Wat maakt het toch dat Chris zijn pensioen nog even heeft uitgesteld voor een opdracht bij Bruil? “Het is een ontzettend warm bedrijf. Er wordt hier heel goed met mensen omgegaan, ook vanuit het hoofdkantoor. Veiligheid en gezondheid gaat voor alles en de directie neemt echt verantwoordelijkheid. Een voorbeeld: toen ik mijn eerste klus voor Bruil deed in Geertruidenberg, moest er een reorganisatie plaatsvinden. Ik was gewend, als interim-manager, dat ik dan het slechte nieuws moest brengen. Maar, niet bij Bruil: hier deed de directie dat zelf. En ik begon pas de dag erna. Dat zegt veel.”

Ben jij onze nieuwe plantmanager - in Geertruidenberg?

Chris zit voorlopig nog wel op zijn plek, tijdens zijn laatste klus. Maar, niet te lang. “Wanneer er een opvolger voor mij is, stop ik ermee.” In de tijd tussen het interview en deze publicatie is er inderdaad een opvolger aangenomen. 

De plek van Chris is dan weliswaar vergeven, maar we hebben goed nieuws voor alle lezers bij wie het verhaal van Chris als muziek in de oren klinkt! Heb jij zin om als Plantmanager in Geertruidenberg aan de slag te gaan? Bekijk dan hier  de vacature!

Terug naar overzicht