Kirsten Laurens-Reho werkt sinds januari 2019 als planner bij Bruil. Een dynamische, soms chaotische functie, die ze met veel plezier vervult. In dit blog vertelt ze over haar werk en geeft ze ook wat tips voor de eigenschappen die je als planner moet bezitten.

Bekijk vacatures

Meesterschilder blijkt getalenteerd planner  

Kirsten heeft een diploma als meesterschilder, maar is al snel de transportwereld ingerold. “Ik begon op de customer service bij een transportbedrijf en van daaruit ben ik doorgegroeid naar de afdeling planning. Dat is een plek waar ik me erg in m’n element voel. Zo regelde ik in een eerdere baan dat de auto’s die naar Duitsland reden, ook vol weer terugkwamen. Dan ben je de hele dag aan het bellen en schakelen met klanten en andere bedrijven, om die auto’s maar te vullen en te zorgen dat alles efficiënt rijdt.” 

Nooit het gevoel dat je een nummer bent

Twee jaar terug begon ze dus als planner bij Bruil. “Ik woon in Ede en zocht een baan in de buurt. Dat is Bruil geworden. Een keuze waar ik vanaf de eerste dag ontzettend blij mee ben.” 

Kirsten voelde zich namelijk vanaf dag één thuis bij Bruil. “Bruil is een mooi familiebedrijf en dat straalt het ook aan alle kanten uit. De sfeer is heel informeel. De directeur komt hier ook gewoon regelmatig langs en dan heb je het gevoel dat hij precies weet wat er speelt. Laatst had ik een nieuwe auto gekocht en dat weet hij dan gewoon. Dat is heel leuk.”

“Het is natuurlijk best een groot bedrijf met vestigingen in het hele land, maar je hebt hier nooit het gevoel dat je een nummer bent. Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk.” 

Je weet nooit wat de dag brengt 

Het mooiste aan haar werk vindt Kirsten de onvoorspelbaarheid. “Je weet nooit wat de dag brengt. ‘s Ochtends krijg je een stapel orders op je bord en dan moet je een soort puzzel gaan leggen. Hoe ga je de auto’s laten rijden? Aan het eind van de dag heb je de puzzel opgelost en dat geeft veel voldoening.” 

Zakgoed en bulkplanning

Kirsten werkt op de Kleinverpakkingenfabriek en houdt zich bezig met het transport van zakgoed. “We hebben hier elke dag zo’n zeven tot negen auto’s rijden. Die plan je elke dag vol. Je zorgt dat je efficiënte routes maakt, je maakt tijdsafspraken en hebt veel contact met de chauffeurs onderweg. Dat gaat lekker direct, via Whatsapp.” 

Kirsten houdt zich vooral bezig met het zakgoed en haar collega doet de zogenaamde bulkplanning. Dat zijn de auto’s die de silo’s vervoeren, waar de mortel direct in gaat. 

Om kunnen gaan met dynamiek en chaos

Welke vaardigheden moet je als planner hebben? “Even los van een vooropleiding, denk ik dat je vooral moet houden van de chaos en dynamiek die bij de functie hoort. In de ochtend is het altijd vrij chaotisch, maar dat los je in de loop van de dag wel op. Daar moet je mee om kunnen gaan.” Volgens Kirsten kun je het vak heel goed op de werkvloer leren. “Wat wel erg handig is, is als je iets van de rijtijden van de chauffeurs weet. Dat is iets wat je wel nodig hebt bij het plannen.” 

Het oplossen van de puzzel 

Als planner moet je ook van een puzzel houden. Kirsten: “Mijn werk is eigenlijk één grote puzzel. Je puzzelt alle auto’s en zendingen in elkaar op een bepaalde route. Dus je plant bijvoorbeeld een auto van Amsterdam naar Haarlem, dan op de terugweg langs Baarn en Amersfoort. En dan laat je de auto nog langs Apeldoorn rijden, waar we een centrale hebben, om nog iets op te halen, wat vervolgens weer naar de centrale in Ede wordt gebracht. En zo plan je dus meerdere auto’s in op routes, elke dag weer.” 

Ook werken als planner bij Bruil? 

En als er dan één plek is waar Kirsten die puzzel graag legt, dan is het wel bij Bruil. “Je kunt hier alles zeggen, er wordt ook heel vaak om je mening gevraagd. Of je nu op de werkvloer staat, in de loods, of op de afdeling planning: jouw mening telt. Het is een heel warm bedrijf waar ik met veel plezier werk.” 

Denk je dat je de hectiek van het vak van planner aankunt? En wil je, net als Kirsten, graag elke dag met een glimlach naar je werk? Bekijk de vacature voor transportplanner!

Terug naar overzicht