Marc Koens is kwaliteitsmanager op onze productielocaties in Ede en Apeldoorn. Een veelzijdige rol, waarin hij verantwoordelijk is voor de kwaliteitssystemen op deze locaties. Maar, je moet verder kunnen kijken dan de cijfers: “Je moet heel goed met mensen kunnen werken.”

Marc is een Bruil-man in hart en nieren, zo zegt hij zelf. “Ik werk hier al 20 jaar. Ik begon op het kwaliteitslab in Apeldoorn als laborant. Later was ik laborant in Ede, eerst kwaliteitslaborant en daarna R&D-laborant. Ik ging me steeds meer in bepaalde producten specialiseren en toen kwam de vraag of ik kwaliteitsmanager wilde worden. Nou, dat wilde ik wel.”

Veel diversiteit als kwaliteitsmanager

Als kwaliteitsmanager is Marc verantwoordelijk voor twee kwaliteitslaboratoria: in Ede en in Apeldoorn. Hij spendeert zo’n 80% van zijn tijd in Ede, de rest in Apeldoorn. In zijn huidige werk waardeert Marc vooral de diversiteit. “In Apeldoorn produceren we bulkproducten, zoals metselmortels en zandcement. Zeg maar de ruwbouw producten. In Ede maken we veel verfijnder spul, namelijk afbouwproducten zoals egalines en tegellijmen. Deze kleinverpakkingen zijn wat ingewikkelder als het gaat om kwaliteit. Maar, juist die afwisseling maakt het leuk.”

In zijn rol is Marc ook lid van het MT: “Je hebt dus wel echt wat te vertellen over het reilen en zeilen van de hele droge mortel-sectie. Dat is ook een leuk deel van het werk.”

Coördinerende rol bij het speurwerk

De belangrijkste verantwoordelijkheid van Marc is zorgen dat de kwaliteitssystemen goed lopen. “Als iets niet voldoet heb je als kwaliteitsmanager een coördinerende rol om alles in goede banen te leiden. Dat is erg leuk, want dan heb je veel contact met de productie, de technisch adviseur en de product manager bijvoorbeeld. Samen ben je dan met een soort speurwerk bezig: wat is er precies aan de hand? Waarom zijn de korrels te groot? En hoe komt dat? Moeten we voortaan eerst spoelen voordat we een volgende productie in gang zetten?” 

Veel meten en reageren op afwijkingen

Maar, de probleemgevallen zijn wel uitzonderingen. Marc: “Je bent elke dag met name bezig om te zorgen dat alles voldoet aan de kwaliteitseisen. Dus dan heb je aan de ene kant de interne kwaliteitseisen en aan de andere kant de wettelijke en privaatrechtelijke eisen. Je bent dus veel metingen aan het doen en bij afwijkingen reageer je daarop.” 

Het beheersen van het spanningsveld

En de belangrijkste competentie om dat goed te kunnen doen, is volgens Marc: “Samenwerken. Je moet heel goed met mensen kunnen werken. Je hebt nu eenmaal te maken met tegenstrijdige belangen. Quality Control wil alles zo veel mogelijk testen en meten, terwijl productie zo snel mogelijk door wil. Daar zit soms een spanningsveld. Als kwaliteitsmanager ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, maar je moet ook zorgen dat de productie door kan gaan.” 

Liever langslopen dan bellen of mailen

Communicatie is dus een belangrijk aspect van de baan. Hoe doet Marc dat in de praktijk? “Je hebt een heleboel mensen nodig, daar moet je op goede voet mee staan. Dat betekent dat je niet alleen bij ze aan de bel moet trekken als er iets mis is. Nee, juist als het goed gaat, moet je ook contact houden. Ik loop liever langs dan dat ik bel of een mailtje stuur, bijvoorbeeld. Dat maak het trouwens ook leuker.” 

Wat soms ook lastig kan zijn, is het managen van de klantverwachtingen. Soms is de wens van de klant in strijd met de kwaliteitseisen. “Dat vereist wel een bepaald inzicht,” zegt Marc, “dan moet je verder kunnen kijken dan de cijfers.” Waarbij het goed met mensen kunnen omgaan dus weer van pas komt.

Nieuwe uitdaging voor Marc

Marc heeft inmiddels een nieuwe uitdaging binnen Bruil gevonden: hij wordt R&D Engineer bij Bruil beton. “Ik vind het leuk om weer wat meer met het product zelf bezig te zijn.” Maar, wel weer bij Bruil. “Bruil is een hele goede werkgever. Een betrokken familiebedrijf. Ook als het wat moeilijker is, staan ze voor je klaar. Dat waardeer ik enorm hier.” 

Ook een carrière als Kwaliteitsmanager? 

We zijn op dit moment op zoek naar een Kwaliteitsmanager, grijp je kans en bekijk de vacature snel!

 
Terug naar overzicht