Danny en Elton hebben als KAM-medewerkers een mooie missie: de werkvloer van de Bruil prefab afdelingen veiliger maken, de kwaliteit van de producten verbeteren en nadenken over milieuvriendelijke maatregelen. Een breed takenpakket, waardoor geen dag hetzelfde is. “Iedere dag zijn er weer nieuwe uitdagingen. En als alle afdelingen samenwerken om veilig een goed product te maken, dan ontstaan er mooie dingen!”

De functie van KAM-medewerker

 

Wat houdt dat eigenlijk in, KAM-medewerker zijn? KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu en dat is precies waar Danny en Elton zich mee bezighouden. Danny vertelt: “Wij doen observatierondes op de prefab afdelingen en registreren zaken die beter kunnen. Daarnaast geven we advies: voor de medewerkers maken we bijvoorbeeld toolboxen met tips over veilig werken en de voormannen en plantmanagers spreken we aan over hoe we de veiligheid en kwaliteit kunnen verbeteren. We maken ook werkinstructies voor de medewerkers.”

 

Van veilig werken tot afval scheiden

 

In het productiewerk kunnen nog wel eens onveilige situaties ontstaan, vertellen de mannen. Als een collega niet voldoende afstand van een machine houdt bijvoorbeeld, of als een lekbak niet goed onder een olievat staat. In dat soort situaties komen ze in actie. Maar bijvoorbeeld ook als er vragen spelen rondom milieuzaken.

 

Elton: “We doen er alles aan om goed afval te scheiden. Maar we denken ook na over hoe we minder afval maken in de productie. Al dat afval moet je namelijk weer afbreken; dat geeft CO2-uitstoot en je moet weer grondstoffen bestellen. De visie van Bruil is dat we gebruiken wat we nodig hebben en niet meer. In de toekomst willen we nog milieuvriendelijker werken en daar blijven we elke dag aan werken.”

 

 

Samen één Bruil

 

Een groot deel van het werk van een KAM-medewerker is dan ook de collega’s meenemen in veranderingen. Elton lacht: “Soms moet je even diep ademhalen! Mensen hebben toch hun eigen gewoontes. Maar we nemen hun ideeën wel mee en denken met ze mee. En we leggen onze eigen adviezen goed uit. Zo bouwen we relaties op met de afdelingen en collega’s waarmee we werken en dan ontstaan er mooie dingen.”

 

Samen aan de slag voor een veiligere werkvloer, daar gaat het om, aldus de mannen. “We proberen echt de KAM naar een hoger niveau te brengen door veel met andere collega’s en afdelingen samen te werken”, zegt Elton. Danny vult aan: “Dat doen we ook in het tweemaandelijkse veiligheidsoverleg. Daarin komen alle veiligheidskundigen binnen Bruil bij elkaar en bespreken we casussen. En Elton en ik komen regelmatig bij elkaar om te kijken of we op dezelfde manier meldingen registreren. Zo leren we van elkaar, want we zijn geen concurrenten: we zijn samen één Bruil.”

 

 

Mooie veranderingen


Elton en Danny hebben veel veranderingen gezien sinds ze als KAM-medewerkers aan de slag zijn. Bijvoorbeeld het vervangen van giftige ontkistingsolie door een veel veiliger en milieuvriendelijker product: plantaardige olie. Maar ze kijken niet alleen naar grondstoffen en producten; ook werkprocessen worden door het tweetal grondig onder de loep genomen. “Ik vind het heel leuk om het bedrijf te zien groeien qua veiligheid en kwaliteit,” zegt Danny. “Er komt nu echt structuur in. De collega’s op de werkvloer moeten het uiteindelijk doen, maar het is leuk om te weten dat je zelf de voorzet hebt gegeven.” Ook Elton denkt er zo over: “Je ziet langzaam verandering, dat is mooi.”

 

Werken bij Bruil


Wil jij je net als Elton en Danny inzetten voor een veiligere werkplek en goede, milieuvriendelijke bouwproducten? Bekijk dan onze vacatures. Wie weet staat jouw nieuwe uitdaging ertussen!

 
Terug naar overzicht