Diana van Kooten is al vijfentwintig jaar bij Bruil in dienst. Sinds vier jaar geeft ze leiding aan het team van technisch tekenaars. Een team dat, mede dankzij de inspanningen van Diana, erg hecht is. “Even het werk opzij leggen, samen koffie drinken en vertellen wat je dit weekend gedaan hebt, dat is óók belangrijk.”

Aansturen tekenaars en flexibele schil

Op de tekenafdeling worden bijvoorbeeld ​​betonvloeren en betonwanden voor woningen, bedrijfspanden of appartementencomplexen getekend en berekend. Een opdrachtgever levert digitale tekeningen aan, die in AutoCAD verder worden bewerkt.

Als manager van de tekenkamer stuurt Diana de technisch tekenaars aan in Veenendaal en Geertruidenberg, inclusief de flexibele schil van tekenaars die extern zijn. “Wanneer het werk vanaf de verkoopafdeling bij ons binnenkomt, zorg ik dat het verdeeld wordt onder de tekenaars. Ik zorg dus dat het team haar werk zo goed mogelijk kan uitvoeren.”

Faciliteren dat het team het werk goed kan doen

Diana fungeert daarbij als schakel tussen het tekenteam en de rest van het bedrijf. “Het komt erop neer dat ik zorg dat zij zo makkelijk mogelijk hun werk kunnen doen.” Veel regelwerk, dus. “Ik teken daardoor zelf niet zo veel meer. Dat is wel jammer, maar mijn andere taken zijn zo leuk dat ik het niet anders zou willen.” 

Op dit moment zijn er acht technisch tekenaars werkzaam op de afdeling. “Maandag start er een nieuwe collega en de week erop weer één. Beide jonge mensen. We hebben dus een vrij jong team, wat ik erg leuk vind.” 

Samen sportieve activiteiten ondernemen 

Het blijkt al snel dat voor Diana niet alleen het werkinhoudelijke aspect telt. “Ik vind het leuk, maar ook erg belangrijk, om met de mensen bezig te zijn. Ik probeer echt een hecht team te smeden met de tekenaars.” En om dat te bereiken, wordt er ook buiten het werk om regelmatig wat met elkaar ondernomen. Diana vertelt: “We hebben bijvoorbeeld een Strong Viking run gelopen, enorm gaaf. Of we gaan eens een keer bowlen. Dat soort dingen smeedt echt een band.” 

Koffie drinken en bijpraten

En wie denkt dat deze zaken door haar aan het team worden opgelegd, heeft het mis: “Het team komt zelf met deze initiatieven. Dat geeft wel aan hoe betrokken we bij elkaar zijn.” In de coronapandemie was het even wat lastiger om iedereen betrokken te houden, maar ook daar had Diana een oplossing voor. “Ook in die tijd hadden we gewoon elke donderdagochtend een koffiemoment. Even het werk opzij leggen, koffie drinken en vertellen wat je dit weekend gedaan hebt. Wat je normaal op de wandelgangen doet, maar dan digitaal. Dat heb ik er echt ingehouden, omdat ik die menselijke band zo essentieel vind.” 

Inmiddels werkt het team van Diana flexibel. De nieuwe collega’s werken standaard op kantoor. De tekenaars die een jaar of langer in dienst zijn, werken twee á drie dagen thuis. “Maar, die teamband is belangrijk, dus we zijn eens in de zoveel tijd samen op kantoor. Dat vind ik belangrijk.”

Uitgebreid inwerktraject voor enthousiaste nieuwkomers

Nieuwe collega’s worden door Diana en haar team grondig klaargestoomd voor het werk. Lars, recent als technisch tekenaar aan de slag gegaan bij Bruil, weet daar alles van. “Lars is een hele enthousiaste, getalenteerde jongen. Hij heeft zijn opleiding nog niet afgerond, maar toonde zoveel visie op de bouwsector en zoveel enthousiasme, dat we hem graag wilden binnenhalen. Hij is op 1 juli begonnen. We bieden hem binnen Bruil een opleidingstraject. Hij krijgt een buddy, een maatje, die hem helemaal gaat begeleiden. Dan heb je een goed aanspreekpunt. Dat voelt veilig en vertrouwd.” 

Dat inwerktraject duurt ongeveer een jaar. “Ze moeten echt feeling krijgen met het bedrijf en het werk. En ze moeten alles vragen. Alles dúrven vragen. Waarom kan iets niet? Waarom doen we iets op een bepaalde manier? En vooral moeten ze het werk leuk vinden, dat is toch wel het belangrijkste.”

Ervaring of opleiding is geen vereiste 

Naast Lars start er binnenkort nog een tekenaar zonder ervaring. Diana: “Ik heb liever iemand die enthousiast is en nog niet zoveel ervaring heeft, want die kan ik veel leren. Die instelling is belangrijk, dat past ook in het team hier. Natuurlijk moeten we wat in je zien, maar je krijgt hier ook de kans om alles te leren en op te pakken.”

Een familiebedrijf om in door te groeien 

Dat laatste heeft Diana zelf bij Bruil ook ervaren. “Ik heb hier ook alle kansen gekregen. Ben doorgegroeid van tekenaar naar manager. Dat is het mooie van zo’n familiebedrijf, je krijgt hier echt kansen.” 

Wil jij ook werken in een organisatie waar je kansen kunt pakken? Bekijk onze vacatures!

Terug naar overzicht