Loek Krijnen is hoofdconstructeur bij Bruil. Da’s best bijzonder: hij is namelijk de eerste constructeur die we zelf in dienst hebben. Tot op heden werden deze werkzaamheden uitbesteed. Loek vertelt over zijn werk bij Bruil Prefab, het vak van constructeur en wat hij zoekt in de mensen die zijn team kunnen gaan versterken.

“Het voordeel van zelf constructeurs in dienst hebben, is dat je veel sneller met alle experts kunt schakelen. Ik zit toevallig bij een 3D-modelleur, zeer handig in de directe communicatie en om zaken op elkaar af te stemmen.. Maar, je kunt ook sneller reageren wanneer er problemen zijn in de fabriek of op de bouw. Dan kun je snel gaan kijken en bepalen of er iets moet gebeuren.”

Berekenen van constructies voor prefab wanden

“Het vak van constructeur is in de basis simpel,” vertelt Loek. “Je moet zorgen dat een gebouw overeind blijft staan.” De praktijk is een stuk ingewikkelder. “Bij Bruil houd ik me met name bezig met het berekenen van constructies voor de prefab wanden. Hoe blijft een draagconstructie overeind, hoe is de wapening geregeld? Het uitzoeken en uitrekenen van de belasting is over het algemeen het meeste werk.”

Optimaliseren van processen 

Loek is daarnaast regelmatig in de productie of op de bouw te vinden. “Dat komt doordat ik me ook veel met de processen bezighoud. Rond de kanaalplaat- en ribcassettevloeren, bijvoorbeeld. De wapening daarvan moet berekend worden en er zitten mensen op de tekenkamer die dat op zich prima kunnen, maar wellicht wel eens een terugkoppeling willen. Er gaat soms iets mis in de productie of uitvoering en we zijn nu aan het bekijken hoe we dat proces kunnen optimaliseren.” 

Groei van de afdeling constructie

Op termijn ziet Loek de afdeling bij Bruil wel groeien met extra constructeurs. “Ik verwacht dat we op termijn zeker extra mensen nodig hebben. Dat mag iemand zijn zonder werkervaring. Ik ben ook geen 20 meer en wil mijn kennis graag overdragen aan de nieuwe generatie. Je hebt dan wel een goede basisopleiding nodig en, bij voorkeur, ook wat ervaring met beton. Een afstudeerrichting op het gebied van beton, bijvoorbeeld, zou een pré zijn. In het bedrijf kun je dan een heleboel leren en het vak echt onder de knie krijgen.”

De mensen hier zijn echt positief en gemotiveerd”

“Bruil is een mooi bedrijf. Wat mij nu al opvalt - en ik zit hier echt nog niet zo lang - is de open cultuur en de platte hiërarchie. Iedereen ziet elkaar graag en zowel binnen als buiten, in de fabrieken ook, zijn de mensen echt positief en gemotiveerd.” Hoe dat komt? “Moeilijk te zeggen, maar ik denk dat de manier van leidinggeven van bovenaf daar wel bepalend in is. Die is heel positief en dat zie je terug op de werkvloer.”

Benieuwd of we op dit moment constructeurs zoeken? Bekijk de vacatures.

 

Terug naar overzicht