Maandag 7 november is het de Dag van de BHV, de dag waarop bedrijfshulpverleners in het zonnetje worden gezet en het belang van BHV nog eens benadrukt wordt. Binnen Bruil is meewerkend voorman Pascal van Rijthoven (38) één van de voortrekkers op dit gebied. We belden met Pascal om hem te vragen waarom hij BHV’er is geworden en wat voor impact het heeft gehad op zijn leven.

"Fijn om een ander te kunnen helpen"

 

Pascal is naast meewerkend voorman ook ploegleider BHV op de locatie Geertruidenberg. Twee jaar geleden haalde hij samen met collega’s in Veenendaal zijn diploma bedrijfshulpverlening. Inmiddels is hij door zijn ervaring en zijn behulpzame aard één van de gezichten van de BHV binnen Bruil. “Ik vind het vooral een fijn gevoel dat ik een ander écht kan helpen.”

 

Nooit meer machteloos toekijken

 

De aanleiding voor het halen van zijn BHV-diploma was een heftige gebeurtenis in zijn leven. “Mijn kinderen waren klein en ik wist wel iets van EHBO, maar niet voldoende. Toen mijn dochter 2 jaar oud was verslikte ze zich in een Fruittella-snoepje. Ik wist niet wat ik moest doen: je raakt een beetje in paniek omdat het je eigen vlees en bloed is. Ik heb toen van alles gedaan om dat snoepje uit haar keel te krijgen en gelukkig is dat gelukt, ze is inmiddels een mooie gezonde meid. Maar nadat dat was gebeurd, besloot ik dat ik nooit meer machteloos wilde toekijken. Ik besloot te gaan leren reanimeren en ging de BHV-cursus en de herhalingscursussen doen.”

 

 

Snel schakelen en op pad

Eenmaal zijn diploma op zak wilde Pascal meer doen. Van zijn vader, hoofd BHV bij Schenker, kreeg hij de tip om zich aan te melden als burgerhulpverlener bij HartslagNu, het oproepsysteem van de Hartstichting. Via een landelijke groepsapp worden hulpverleners opgeroepen wanneer iemand in de buurt een hartstilstand heeft.

"Iedere seconde telt"

In korte tijd leerde Pascal veel: “In het begin kreeg ik erg veel oproepen. Iedere seconde telt dan: je gaat snel schakelen, je spullen pakken, schoenen aan en op pad. Soms kwam ik ter plekke en dan was er al voldoende hulpverlening. Dan bleef ik om te kijken hoe de procedure verliep en om achteraf vragen te kunnen stellen aan het ambulancepersoneel.”

Drie kwartier lang reanimeren

Een verhaal wat hem altijd is bijgebleven is dat van een 81-jarige dame die een hartstilstand kreeg. “Ik kreeg de oproep en was in de buurt, dus ik reed er met piepende banden heen. De eerste hulpverlener was al ter plekke en was aan het reanimeren. De echtgenoot van die dame was in paniek en wist niet wat hij moest doen. Ik heb de reanimatie overgenomen en omdat dat enorm zwaar is hebben we uiteindelijk met vier hulpverleners gerouleerd.” Pascal en zijn collega’s waren lang bezig en waren achteraf helemaal kapot. “Ik ben toen 3 kwartier aan het reanimeren geweest, heb geholpen met medicatie en ziekenhuispapieren opzoeken. Het ging allemaal zo snel. Maar: die mevrouw kon met een hartslag worden weggebracht in de ambulance en ze leeft nog steeds!”

BHV: soms zwaar, altijd de moeite waard

Pascal zou het iedereen aanraden om het BHV-diploma te halen en te leren reanimeren. “Bedrijfshulpverlener zijn kan zwaar zijn, maar je kunt een ander écht helpen en dat maakt het het waard.” Binnen Bruil maakt hij zich er hard voor om altijd een ander te helpen. “Mijn collega-BHV’ers weten dat ze mij altijd kunnen benaderen. Sommigen vinden het bijvoorbeeld geen prettig idee om iemand te moeten reanimeren, daar kan ik bij helpen.”

"Mijn collega-BHV'ers kunnen mij altijd benaderen"

Ook met betrekking tot zijn activiteiten voor HartslagNu ziet Pascal kansen. “Soms krijg ik een oproep om iemand te reanimeren als ik aan het werk ben. Helaas kan ik niet makkelijk weg van mijn werk. Daarom ben ik nu in gesprek met mijn leidinggevende, plantmanager en directeur om te regelen dat ik op zo’n moment toch op een oproep kan reageren. Je redt er misschien wel een mensenleven mee. En het is mooi als je vanuit Bruil een particulier kunt helpen. Bruil heeft al een goede naam hier in de regio, dat kan op die manier alleen maar beter worden!”

Werken bij Bruil

Heb jij net als Pascal hart voor wat je doet en draag je graag een steentje bij? Bekijk dan eens onze vacatures, wie weet staat jouw nieuwe uitdaging ertussen!

Terug naar overzicht