We hebben bij Bruil een vacature voor een nieuwe commercieel (technisch) adviseur! Ben je benieuwd hoe die functie eruit ziet? In dit blog gaan we in gesprek met Peter Duyst (49), inmiddels 8 jaar commercieel adviseur prefab. Wat doet hij allemaal en waarom vindt hij zijn baan zo leuk?

In de spits staan

“Als commercieel adviseur sta je in de spits: jij bent degene die moet scoren. Maar dat doe je niet alleen: je werkt nauw samen met collega’s van verschillende afdelingen. Ik ben niets zonder hen en andersom.” Aan het woord is Peter Duyst. In 2015 startte hij bij Bruil als commercieel adviseur en intussen werkt hij al verschillende jaren op de afdeling prefab. Daar pakt hij met enthousiasme allerlei klantvragen op.

“We hebben op de prefab-afdeling een flink aantal vaste klanten, die structureel werk bij ons onderbrengen. Daarnaast bedienen we nieuwe klanten of klanten die niet structureel bij ons komen. Zo kom ik bij bedrijven door heel Nederland. We leveren onze klanten kanaalplaatvloeren, ribcassettevloeren, heipalen en casco wanden, een breed pallet aan producten dus!”

Projecten onder de loep

Het werk van een commercieel (technisch) adviseur bestaat, naast het binnenhalen van nieuwe werken, ook voor een groot deel uit het beoordelen van de binnengekomen aanvragen. Peter en zijn collega’s nemen potentiële projecten nauwgezet onder de loep: “We kijken naar de technische haalbaarheid van een project; daarvoor trekken we samen op met de afdeling engineering. De klant heeft bijvoorbeeld gegevens aangeleverd, zijn die volledig? Op basis daarvan brengen we een advies uit, gaan we de prijs bepalen en stellen de offerte op. Daarbij kijk je naar vragen als: wat hebben we nodig aan uren en wapening?”

Het gezicht van Bruil

Wanneer de offerte bij de klant ligt, start het optuigen van de offertebewaking. “Wanneer moeten de producten geleverd worden en wanneer is het inkoopmoment? Als het werk is binnengehaald, wordt deze overgedragen aan engineering met de gemaakte afspraken. Nadat dat is afgerond gaat het werk de productie in en worden de elementen geleverd in overleg met de uitvoerder.” Dat betekent niet dat Peter en zijn collega’s niet meer bij de projecten betrokken worden: soms haken ze op een later moment opnieuw aan om vragen te beantwoorden. Ze zijn tenslotte het gezicht van Bruil prefab bij de klant!

Peter wordt vooral blij van het gevoel wanneer hij een opdracht succesvol afrondt: “Ik vind de omgang met klanten heel leuk en het adviseren ook. Maar het uiteindelijke verkopen vind ik het mooist. Ik heb echt de drive om te zorgen dat de fabriek gevuld blijft.”

Afwisseling binnen en buiten

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor een commercieel (technisch) adviseur? “Om een voorbeeld te noemen: gisteren startte ik vanuit huis en begon ik met het wekelijks overleg met de engineering over een aantal lopende projecten. ‘s Middags ben ik naar Veenendaal gereden en ben ik aan de slag gegaan met offertes uitbrengen en nabellen.” 

Natuurlijk gaan Peter en zijn collega’s ook regelmatig op bezoek bij klanten. “We gaan langs bij bestaande klanten en doen een stukje acquisitie; we maken een afspraak bij een potentiële klant en gaan kennismaken. We geven onder andere een korte presentatie over wat Bruil allemaal voor ze kan betekenen." 

“Die afwisseling van binnen en buiten vind ik erg leuk,” vervolgt hij. “Je zit niet constant op kantoor en je kunt je planning deels zelf vormgeven. In die zin is er veel flexibiliteit.”

Korte lijnen

Zou Peter het aanraden om te solliciteren bij Bruil? Absoluut! “Het is een platte organisatie, met korte lijnen. Dat vind ik heel prettig. Het kan bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat de directeur mij belt: “Ik zag onderweg een bord langs de weg staan, daar gaat gebouwd worden." Dan ga ik gelijk bellen om te kijken of ze nog wat nodig hebben! Die laagdrempeligheid zit door het hele bedrijf. Er is een fijne werksfeer en een goede onderlinge samenwerking. Wat betreft de functie: je kunt veel zelf vormgeven en je hebt een prettige privé-werkbalans. Je kunt je rol vrij zelfstandig oppakken en er je eigen invulling aan geven!”

Commercieel adviseur worden bij Bruil? 

Klinkt Peters verhaal je goed in de oren? En zie jij jezelf al helemaal aan de slag gaan met klanten adviseren, offertes uitbrengen en mooie samenwerkingen optuigen? Dan maken we graag kennis met je.

Bekijk de vacature voor commercieel adviseur

Terug naar overzicht