Bezig zijn met cijfers, of liever met mensen? Bij Bruil hoef je niet te kiezen. Zo blijkt wel uit het verhaal van Mike. Ruim twee jaar geleden verruilde hij een tienjarige carrière als accountant bij een top 30 kantoor voor een functie als business controller prefab bij Bruil. Waarom? “Bruil was de énige waarbij ik het gevoel van een familiebedrijf kreeg.”

De menselijke touch

“Accountancy heeft soms een stoffig imago, maar je bent juist heel veel bezig met mensen. Het gaat om die menselijke touch die bij cijfers komt kijken. Waar ik op een gegeven moment tegenaan liep, was dat het vak star werd,” vertelt Mike. “De wet- en regelgeving werd steeds strenger. Mijn werk werd in een hoekje geplaatst. Ik mocht eigenlijk alleen nog maar controleren, in plaats van ook adviseren. Plus de steeds strakkere planning en de hoge werkdruk. Daardoor voelde ik dat mijn toegevoegde waarde en werkplezier minder werden.”

“Bruil was de enige met een familiegevoel”

Bruil, een klant waarvoor Mike al de jaarrekeningcontrole uitvoerde, was op dat moment op zoek naar versterking. Het contact tussen de twee partijen was altijd goed en ook de cultuur bij Bruil sprak hem aan. “Bij het accountantskantoor had ik het nog steeds naar mijn zin dankzij de sfeer, de mensen en hoe er met elkaar werd samengewerkt. Bruil was eigenlijk de énige klant waarbij ik datzelfde gevoel van een familiebedrijf kreeg. De deur staat altijd voor iedereen open en het is allemaal heel laagdrempelig.” Hij voegt toe: “Bovendien merkte ik toen al dat ontwikkeling, innovatie en continue verbetering hoog in het vaandel staat. Een werkdag leek mij nooit saai bij Bruil en dat is ook wel gebleken.” Reden genoeg voor Mike om, na ruim een decennium accountancy, de sprong te wagen en bij Bruil te komen werken.

Meedenken met het bedrijf

De functie business controller sprak hem aan omdat dit zowel raakvlakken als genoeg verschil met accountancy heeft: “Business controle heeft het cijfermatige van accountancy, maar ook het stukje advisering wat ik miste. Het analyseren, monitoren en optimaliseren van de doelen vanuit de strategische visie. Of juist het opzetten van een financiële analyse voor investeringsbeslissingen of new businesses. Hebben de acties die we dagelijks uitvoeren het gewenste effect? Waar kan het resultaat beter, wat kunnen we er nog meer uithalen? Ik mag hier meedenken en het bedrijf helpen beter maken.”

“De doorsnee werkdag bestaat niet”

Waar Mike de ene dag nog bezig is met het analyseren en delen van de periodieke cijfers, besteedt hij de volgende aan het helpen ontwikkelen van een ERP-systeem voor een nieuwe prefab locatie. Begrotingen opstellen, businesscases uitwerken en kosten-batenanalyses maken zijn ook werkzaamheden waar hij zich regelmatig mee bezighoudt. Mike: “Een doorsnee werkdag? Die is er niet.”

Juiste en volledige informatievoorziening

“Je bent als business controller verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van informatievoorziening.” legt Mike uit. Vanuit dit perspectief heeft hij geholpen aan het opzetten van een KPI-programma. Een intensieve taak, maar wel één die zijn werk – en dat van Bruil in haar geheel – ten goede gaat komen: “Aan de hand van de KPI’s weten we waar we staan. Zo kunnen er gegronde, goed geïnformeerde beslissingen worden genomen.”

Samen stappen zetten

Mike heeft in zijn tijd bij Bruil al mooie stappen mogen zetten. Niet alleen in zijn eigen werk, maar ook samen met collega’s. “We zitten hier met veel verschillende mensen, die allemaal anders over zaken denken. Een projectleider kijkt bijvoorbeeld anders naar cijfers en processen dan ik. Die discussie is super leuk en alleen maar positief.”

“Ik deel daarom graag de cijfers met collega’s. Als alle informatie beschikbaar is, hebben mensen er ook echt interesse in en zelfs een mening erover. Dat is denk ik wel de grootste winst die ik heb behaald: het wederzijdse begrip over wat je doet en inzicht in het belang van financiën en data.”

Ook werken als business controller in de bouw?

Wil jij ook jouw talenten met cijfers én mensen inzetten bij een innovatief familiebedrijf? Bekijk snel of vacatures voor Business Controller hebben openstaan.

Terug naar overzicht