Verkoopleider betonmortel Stefano Laconi maakte in 2020 een uitstapje naar een bedrijf in software. Maar, hij kwam er al snel achter dat hij toch het liefste betonmortel verkoopt. Gelukkig stond de deur bij Bruil nog voor hem open. “Ik voel veel vertrouwen hier.”

De klanten houden het bedrijf draaiend

Stefano Laconi werkte vanaf 2008 bij een betoncentrale in het oosten van het land. Daar was hij verantwoordelijk voor de verkoop op drie locaties. “Ik merkte daar dat de organisatie steeds meer cijfergestuurd werd en de klant vergeten werd. Dat is niet hoe ik graag werk.” In 2016 is hij in gesprek geraakt met Bruil en kwam hij als verkoopleider betonmortel in dienst. “De opvatting hier, dat de klanten het bedrijf draaiend houden, is ook mijn opvatting.”

Een nieuwe uitdaging

Samen met Oscar Dekkers en het verkoopteam werkte Stefano van 2016 tot 2020 aan mooie projecten. “We hebben veel goede dingen gedaan.” Ondanks de goede ontwikkelingen, vroeg hij zich af of hij de komende jaren beton zou willen blijven verkopen. De twijfel hierover resulteerde in het aangaan van een nieuwe uitdaging na 12 jaar verkoop van betonmortel.

Aan de slag met software

Zelfde branche, andere tak van sport. “Ik ben toen, midden in de coronaperiode in het voorjaar van 2020, begonnen bij een softwarebedrijf. Dat bedrijf ontwikkelt en implementeert software om de productie van betoncentrales en -fabrieken aan te sturen. Ik kende het bedrijf al jaren, wist precies waar ik terechtkwam en wat er van me werd verwacht. Maar toch, al snel kwam ik erachter dat ik gewoon te weinig affiniteit met software had. Software en mechanica is niet mijn ding.”

Met de eindbeslisser aan tafel

Er zat ook een flink verschil in de invulling van zijn rol bij beide bedrijven. “Bij Bruil zit ik met de eindbeslisser aan tafel, van zowel grote als kleine bedrijven. Het is afwisselend en elk gesprek is anders. Maar, bij het softwarebedrijf zat ik niet met de eindbeslisser aan tafel en dat is heel anders praten.”

Meer invloed hebben op het proces

Daarnaast vond Stefano dat hij te weinig invloed kon uitoefenen op het proces. “Ik was eigenlijk een lijstje aan het afvinken. Een engineer had dan op locatie al bekeken hoeveel uren hij nodig had voor de implementatie van de software en ik maakte dan op basis daarvan een offerte. Ik verkocht gewoon uren. Dat past niet goed bij mij.”

Bij Bruil heeft Stefano veel meer invloed op bijvoorbeeld de offertes. “Ik weet wat de kostprijzen zijn, maak calculaties, neem een stukje markt mee. Het heeft veel meer dynamiek.”

Terug naar de hectiek van het beton

Hij ging in die tijd ook een nadeel van zijn werk bij Bruil anders bekijken. “Bij Bruil voelde ik me wel eens een soort effectenhandelaar. Dan had ik om 9 uur ‘s morgens al 8 telefoontjes gehad, op een rustige dag. Dan belde de één, terwijl ik voor de ander nog lijntjes aan het uitzetten was en dat liep dan allemaal door elkaar heen. Maar, in mijn nieuwe baan werkte ik voor ICT’ers en die sturen liever een mailtje of reageren laat. Dus ik ging van het ene uiterste naar het andere en dat deed me toch wel weer terugverlangen naar de hectiek van mijn rol bij Bruil.”

Vinger opsteken

Wat een grote rol speelde in zijn besluit om terug te keren bij Bruil, was het feit dat de deur hier altijd voor Stefano open is blijven staan. “Ik merkte wel dat mensen het jammer vonden toen ik wegging bij Bruil. Er werd gezegd: joh, als je terug wilt komen, de deur staat voor je open. Dat heb ik wel in mijn achterhoofd gehouden.”

“Verschillende MT-leden belden mij in die tijd. Om te informeren hoe het ging en te vertellen hoe het bij Bruil was. Op een zeker moment was ik met mijn gezin op vakantie en toen belde een oud-collega van Bruil. Hij had een goed verhaal over hoe de zaken liepen en toen dacht ik: ik ga mijn vinger weer opsteken.”

Terug als verkoopleider betonmortel

Stefano is blij dat hij terug is op zijn oude plek als verkoopleider betonmortel. “Bruil is een mooi familiebedrijf, waar je je goed kunt ontwikkelen en waar je flink wat vrijheid hebt. En beton is gewoon een mooi product. De sector als geheel doet zichzelf alleen tekort door te lage tarieven te rekenen. Hierdoor zijn de marges flinterdun en dat bevordert de innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten niet. Beton is een belangrijk product en staat vaak in de top 5 van producten met de hoogste inkoopwaarde voor een aannemer. De bouw is mooi, al die transportbewegingen, de massa, prachtig.”

“Mijn vorige werkgever vatte het eigenlijk wel goed samen. Die zei: Stefano, jij laat wel je eigen huis bouwen, maar de domotica in je huis laat je door iemand anders regelen. Dat klopt precies: ik hou van de bouw, niet van software.”

Uiteindelijk wil Stefano graag bijdragen aan het doel van Bruil: “Dat die groene truckmixers van ons overal in de wijk rijden en dat ons beton de basis van de bouw is. Dat is prachtig, toch? Ik zit hier voorlopig goed. Ik voel veel vertrouwen hier.”

Kom jij ook tot je recht in de bouw?

Denk je dat jij ook tot je recht komt in de bouwsector? Bekijk de vacatures en misschien zien we je binnenkort op één van onze locaties.

Terug naar overzicht