Lars de Haan is 28 jaar en sinds juli 2021 technisch tekenaar bij Bruil. Via een omweg kwam hij bij ons terecht, maar heeft zijn plek helemaal gevonden. “Ik heb het naar mijn zin, het werk is leuk en de klik met collega’s is er.”

Via het laboratorium naar de tekenkamer 

Lars is via een omweg bij Bruil terechtgekomen, zo vertelt hij: “Ik heb eerst bouwkunde gestudeerd, maar toen wist ik eigenlijk nog niet wat ik wilde. Dus heb ik daarna een medische studie gedaan.” Zo kwam Lars in een leer-werk-traject in een ziekenhuis terecht en werkte hij een aantal jaren als medisch laborant bij neurologie. “Maar,” gaat Lars verder, “de techniek begon toch weer te kriebelen. Ik miste de bouw gewoon - die technische kant van me is erg sterk.”

En dus ging hij om zich heen kijken naar technische vacatures. “Het vak van technisch tekenaar sprak me wel aan. Toen ben ik begonnen als staaltekenaar bij een klein bedrijf. Ondertussen bleef ik de vacatures wel een beetje in de gaten houden.” Lars had het met zijn vader wel eens over Bruil gehad. “Mijn vader is bekend met Bruil en vertelde daar goede verhalen over. Toen zag ik een vacature langskomen voor tekenaar van prefab kanaalplaatvloeren in Veenendaal.” En dat is nu zijn baan. 

Het tekenen van kanaalplaatvloeren

Wat houdt het dagelijks werk van Lars in? “Ik teken in AutoCAD kanaalplaatvloeren uit. De eerste maanden ben ik ingewerkt door de collega’s. Ik moest alle ins en outs van het tekenprogramma leren. Inmiddels ben ik vrij zelfstandig aan het werk. Ik teken heel uiteenlopende projecten, van kleine woningen tot grote bedrijfshallen, van een paar duizend vierkante meter. Dat is heel leuk en gaat heel goed.” 

Afwisselend en gedetailleerd werk 

Een afwisselende baan, dus. Lars: “Ik krijg tekeningen door vanuit de aannemer en op basis daarvan maak ik een legplan voor de vloeren. Vervolgens krijg ik ook tekeningen van de installateur, met alle leidingwerk, afvoeren, riool, water en elektra. Al het leidingwerk moet in de vloer terechtkomen, dat teken ik erin.” 

Dat is gedetailleerd werk, waar de nodige berekeningen bij komen kijken. “Je kijkt ook naar de belasting die op de vloerplaten zelf terecht komt. Dat is heel verschillend voor een kleine woning, die weinig hoeft te dragen, of voor een bedrijfshal waar zware machines komen te staan. Dat maakt het veelzijdig en interessant.” 

Lars kan wel een verschil benoemen met het tekenen van staal, wat hij hiervoor heeft gedaan. “Beton is iets flexibeler. Bijvoorbeeld, soms moet er een sparing komen op een bepaalde plek, maar kan dat niet omdat er dan in de wapening geboord moet worden. Dan schuif je gewoon een kanaal op. Uiteraard in overleg met de installateur. 

Dat regelmatig contact met opdrachtgever, installateur of constructeur maakt het werk voor Lars ook een stuk leuker: “Het is een uitdaging om samen bepaalde vraagstukken op te lossen.”

Lees verder onder de foto.

Korte lijnen en altijd tijd voor een praatje

Lars heeft het naar zijn zin bij Bruil. “Ik kom uit Ede, ik kende de naam Bruil wel. Het is een groot bedrijf, maar er hangt een sfeer van een familiebedrijf. Dat spreekt me heel erg aan. De lijnen zijn kort, er is altijd tijd voor een praatje of een grapje of om iets persoonlijks te delen.”

Ook de sfeer in het team is goed: “Het is belangrijk voor mij dat het klikt in het team.” Teamleider Diana draagt daar aan bij: “Zij is erg bezig met het smeden van een goed team. Ik merk dat ook. Ik voel me hier vrij, er is tijd voor een grapje en een goed gesprek. Daar wordt tijd voor gemaakt, ook wanneer het druk is.”

Blijven ontwikkelen in het tekenwerk

Lars zit op zijn plek. “Ik heb het naar mijn zin, het werk is leuk en de klik met collega’s is er ook. Voor nu is het belangrijk dat ik me blijf ontwikkelen in het tekenwerk.” Verder dan dat kijkt Lars nog niet. Maar: “Er zijn altijd mogelijkheden hier, dat is me ook verteld. Dus, wie weet wat de toekomst brengt.”  

We zijn nog op zoek naar 1 tekenaar om ons team compleet te maken. Wil jij ook deel uitmaken van het hechte tekenteam van Bruil? Wacht dan niet te lang en bekijk snel de vacature.

Terug naar overzicht