“Onze Prefab Printing fabriek in Veenendaal kun je zien als een start-up.” Aan het woord is Rik Wit, projectmanager 3D beton printen. Hij praat zoals hij werkt: snel, energiek en vliegensvlug schakelend tussen onderwerpen. “Je moet in deze functie echt een duizendpoot zijn, met de behoefte om een grote diversiteit aan werkzaamheden op te pakken. Iemand die keurig aan het bureau zit, maar ook besmeurd onder de robot kan liggen.”

Bouwen met een slagroomspuit

Rik vertelt over de productielijn 3D print: “Wij maken architectonische betonelementen met een 3D printer. Prefab printing, dus.” Het grote voordeel daarvan is vormvrijheid. “Door elementen en ornamenten te printen kunnen we vormen maken die je normaal gesproken niet zo makkelijk maakt. Je kunt 3D printen vergelijken met een slagroomspuit. Een product wordt gemaakt door het laagje voor laagje op te stapelen.”

1.400 betonelementen printen

Prefab Printing zit momenteel in de voorbereidende fase voor het grootste 3D printing project van Nederland. Aan de Hendrik Baskeweg in Den Helder worden de gevels van 154 flatwoningen gerenoveerd met zo’n 1.400 geprinte betonelementen. Een taak die Rik en zijn team mogen volbrengen.

Klein en hecht team

Het team is klein, maar hecht, en bestaat op dit moment uit vier mensen: de projectmanager, twee operators (waaronder Stefano) en een assistent operator. Het takenpakket van Rik bestaat uit alles wat er maar nodig is om de fabriek soepel te laten draaien. “Ik ben engineer, tekenaar, receptionist, administrateur, financieel beheerder, locatiebeheerder en ik stuur het personeel aan. Dat komt doordat we hier een start-up zijn en nog redelijk kleinschalig werken.”

Een duizendpoot met mechanica-achtergrond

Niet gek dus, dat Rik de behoefte heeft om een deel van zijn werkzaamheden over te dragen aan een assistent, zodat hij zelf meer tijd aan de aansturende taken kan besteden. “Ik zoek iemand die in zekere mate hetzelfde gaat doen als ik. De assistent projectmanager 3D is de directe verbinding tussen mij en de werkvloer. Hij of zij gaat het onderhoud in de gaten houden en is het aanspreekpunt voor leveranciers bij storingen. Maar, ook het verrijken van modellen van architeten hoort erbij, codes opstellen voor de printer, planningen maken en zorg dragen voor kwaliteitscontrole. En dan kan het ook wel eens nodig zijn bij te springen bij een operator of dat je besmeurd aan een robot ligt te sleutelen. Een achtergrond in mechanica is dan ook wel een pré. Een duizendpoot, dus.”

Dynamisch en afwisselend werk

Wat dit werk heel erg leuk maakt, is dat het zo dynamisch is en afwisselend is. “Je bent niet alleen tekenaar, planner of werkvoorbereider, maar soms is de nood hoog en moet je gewoon zelf de overall aantrekken en bij de machine gaan staan. Ook dat hoort er bij. Deze afwisseling houdt mij uitgedaagd en scherp en dat moet ook voor de assistent projectmanager zo zijn. Je moet erg planmatig, controlerend en punctueel zijn. Maar, ook flexibel en dynamisch.”

Dé plek waar innovatie en traditie samenkomt

Prefab Printing is hét voorbeeld van een plek waar de waarden innovatie en traditie samenkomen. Je werkt in een start-up omgeving aan een high-tech proces, maar wel in een familiebedrijf. Rik vertelt daarover: “Bruil is een superfijne werkgever. Een mooi familiebedrijf, met veel persoonlijke aandacht. Hans, de directeur van deze divisie, kent mijn naam en die van mijn vier kinderen. Als er hier een nieuwe kracht begint komt hij steevast even kennismaken. Tegelijk is het een groot bedrijf, waar je je kunt ontplooien en groeien. En een bedrijf met een mooie grote doelstellingen, op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld.”

Ontwikkelen is altijd mogelijk

Als je werkt bij Bruil krijg je volop kansen om je te ontwikkelen. Rik: “Ik wil mezelf graag ontwikkelen en ik wil dat mijn mensen dat ook doen. Ik geef mensen graag perspectief. Ik heb echt de ambitie om iedereen verder te helpen. Als ik zie dat iemand mogelijkheden heeft, geef ik hem of haar graag een slinger om vooruit te komen. Je kunt cursussen doen, scholing, noem maar op. Je wilt misschien niet tien jaar hetzelfde werk doen, en dat hoeft dan ook niet.”

“Ga de uitdaging maar aan om op mijn stoel te gaan zitten”

Welke ambitie kan de nieuwe Assistent Projectmanager hebben? Rik heeft wel een idee: “Laat hem of haar maar de uitdaging aangaan op mijn stoel te gaan zitten. Ik doe ook niet eeuwig hetzelfde. Ik wil hier een succes van maken, binnen een paar jaar, en dan weer verder kijken. Maar, als iemand zich op een andere manier wi ontwikkelen, dan kan dat ook.”

Wil jij bijdragen aan de toekomst?

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Werk jij graag mee aan innovatie en verduurzaming van de bouw? Pas je in het profiel van de Assistent Projectmanager 3D bij Prefab Printing? Bekijk onze vacatures!

Terug naar overzicht