Jordi Moesbergen is technisch tekenaar bij Bruil en groeit binnenkort door naar een functie als senior werkvoorbereider. Hij vertelt over zijn huidige werk, het engineeren en tekenen van betonnen vloeren en wanden, en waarom dit zo’n dynamische, zelfstandige baan is.

Jordi werkt inmiddels vijf jaar bij Bruil. “Daarvoor heb ik 18 jaar bij een architectenbureau gewerkt. Daar was ik tekenaar en projectcoördinator. Toen de eigenaar met pensioen ging, moest ik iets anders gaan doen. Ik had van Bruil gehoord en kende het van de groene betonmolens. Ik wist dat het een groot bedrijf was, dus dat zag ik wel zitten. Ik had het idee dat ik hier wel eens de ruimte zou kunnen krijgen om op termijn door te groeien.”

Kantoor en fabriek in Veenendaal

En dat bleek te kloppen, want Jordi begint per september 2021 als senior werkvoorbereider bij Bruil Bouw. Maar, nu geniet hij nog volop van zijn werk als technisch tekenaar: “Ik werk bij Bruil EBM beton, Bruil Prefab. We produceren betonvloeren en betonwanden. Het kantoor zit in Veenendaal, bij de fabriek voor de vloeren.”

Niet alleen tekenen, maar ook berekenen 

Zijn werk als technisch tekenaar bestaat in het kort uit het tekenen en berekenen van deze betonvloeren en betonwanden. “Die zijn voor elk project weer anders. Bijvoorbeeld: in een woning moeten begane grondvloeren, eerste verdiepingvloeren en zoldervloeren worden gemaakt. Bij een woning met een plat dak maken we weer een speciale vloer.” 

“We ontvangen de digitale tekeningen van een opdrachtgever, zoals een bouwmaterialenhandel of een aannemer. Die gebruiken we als onderlegger in AutoCAD, we gebruiken de applicatie iCAD, en dan maken we de legplannen voor de indelingen van de vloeren. We tekenen alle sparingen, trapgaten en het leidingwerk erin. Ook maken we de constructieberekeningen. Dus je tekent niet alleen, maar berekent ook de benodigde sterkte van de vloeren.”

In dit proces wordt er meerdere keren geschakeld met bijvoorbeeld een constructeur of de opdrachtgevers. Uiteindelijk, na goedkeuring van het project, wordt het doorgestuurd naar de planning op de fabriek. “En dan komt er een heel mooi product uit de fabriek rollen. Dat zie je soms ook letterlijk van het terrein af gereden worden.”

Technisch tekenaar bij Bruil is geen invuloefening 

Het werk is dynamisch en nooit hetzelfde. Jordi: “Je ziet alles voorbij komen. Van de mooiste woningen tot nieuwe bedrijfspanden. Ik vind dat leuk, ik heb veel affiniteit met bouw en architectuur. Je maakt nooit dezelfde producten. De ene keer werk je aan een villa met een zwembad erin, dan weer aan een bedrijfspand of aan een blok met woningen.”

Het engineeren van de betonnen vloeren en wanden is zeker geen invuloefening. “Soms heeft een opdrachtgever wensen die niet mogelijk zijn. Dan ga je in gesprek met elkaar en met de constructeur en probeer je tot een oplossing te komen. Het kan ook zijn dat ik iets getekend heb, wat de fabriek niet kan maken. Dan moeten we iets anders bedenken. En natuurlijk proberen we alles zo economisch en milieuvriendelijk mogelijk te ontwerpen. Je kunt niet klakkeloos tekenen, want elk project is weer anders en uniek.”

Zelfstandig werken in teamverband

Als technisch tekenaar moet je volgens Jordi goed zelfstandig kunnen werken. “Je krijgt je eigen projecten toegewezen. Naast de constructieberekeningen en de tekeningen houd je je ook bezig met de planning. Je kijkt dus zelf wanneer iets opgeleverd moet worden en wat dat betekent voor de planning van jezelf, maar ook van de fabriek.”

Het team van technisch tekenaars bij Bruil Prefab bestaat nu uit zeven personen. Soms werk je bij grote projecten samen. “Maar, dat gebeurt niet vaak. Het is ook niet handig om samen in één tekening te werken.” 

Het team wordt nu groter, want we zoeken nog twee of drie nieuwe technisch tekenaars. Onder andere, omdat we bij Bruil de engineering van de ribcassettevloeren in eigen huis willen gaan doen. En daar zijn mensen voor nodig met kennis van en affiniteit met de bouwsector.

Verder groeien bij Bruil

Voor Jordi is de tijd gekomen om een andere functie te gaan vervullen. “Niet zo lang geleden bood zich iets leuks aan. Ik word nu senior werkvoorbereider bij Bruil Bouw. Ik had deze vacature al eens gezien, maar ik had het als tekenaar zo naar mijn zin dat ik nog niet had gereageerd. Maar, toen vroegen ze of het misschien iets voor mij was. Na een paar kopjes koffie had ik een andere baan. Zo snel kan dat gaan.”

Wel is het een hele bewuste keuze voor Jordi om bij Bruil te blijven. “Zeker weten. Bruil is een hele goede werkgever. Je krijgt hier kansen, als je iets kunt en wilt. De directie is betrokken en er zijn veel initiatieven, met betrekking tot gezondheid van de werknemers bijvoorbeeld. Het is gewoon een hele fijne plek om te werken.” 

Kom je ons team van technisch tekenaars versterken?

Heb jij de nodige bouwkundige kennis en denk je een versterking te zijn voor ons team van technisch tekenaars? Bekijk de vacature!

 
Terug naar overzicht